El nou hospital del segle XXI

De Joffre a Sant Joan

L'Hospital General de Perpinyà té una història singular. L’edifici actual és només una fase de transició d'un projecte que encara està en curs. Combinació d'arquitectura de torretes i d'arquitectura funcional contemporània, aquest complex, edificat segons 3 fases d'obres des del 2003, ha nascut de la necessitat de crear un nou hospital que està en gestació des del 1970. Calia respondre a una necessitat demogràfica (ja que l’hospital rep malalts de tot el departament), a l'evolució de la qualitat de les atencions mèdiques (reduir els llargs desplaçaments originats per l'arquitectura de torretes), així com també revitalitzar el barri de l'Alt Vernet.

Al centre de polèmiques, va ser objecte durant molt de temps de justes polítiques. En efecte, des del 1970, el consell d'administració de l'hospital desitjava concebre un nou hospital. Tot i això, als anys 1980, comença una modernització de l’hospital in situ, en particular amb la construcció d'instal·lacions quirúrgiques entre el 1975 i el 1984.

Entre el 1992 i el 1995 dues posicions s’afronten: guardar el nou hospital sobre el lloc actual, o desplaçar-lo? La polèmica troba una sortida el 1995, però es rebutja el pre-projecte sumari el 1997. La reactivació del dossier el 1998 manté l’objectiu d’un nou hospital pel 2004…

La concepció del nou hospital genral (CHG) es divideix en 3 parts distintes.

És l'empresa parisenca AART International que obté la realització de les obres. Les obres comencen el 2003 i s'acaben el 2009. Després de l'enderrocament dels edificis de torretes, neix un nou edifici de 50 000 m2, ubicat al voltant de les instal·lacions tèniques de cirurgia (PTC).

Un cop allotjats diferents serveis en aquesta primera fase d'obres acabades, es va iniciar una segona fase des del 2009, amb la destrucció de diversos pavellons que es fan vells.

A partir del 2009 i fins al 2013, o sigui el final de les obres, s'inicia la segona part de les construccions. Es destrueix pavellons per a crear jardinets i pàrquings oberts sobre la ciutat, s'estableix una connexió entre l'edifici principal i l'antic PTC, rehabilitat en un pol mare-nen.

S'atribueixen les obres a l'empresa de Marsella MAP (Marseille Architectures Partenaires).

La tercera part, allà on està l'amfiteatre, serà iniciada aviat.

Llum i funcionalitat van ser i són les consignes del procés de construcció d'aquest nou hospital, recentment rebatejat Sant Joan.
(text Franck Ben Geloun, estudiant en pràctiques master 1 Universitat de Perpinyà)